Näin optimoit yrityksesi ajoneuvo- ja konekaluston käytön


Yrityksissä tiedetään yleensä mitä ajoneuvoja, koneita tai työkaluja yrityksen käyttöön on ostettu. Ajantasaisen kalustotiedon ylläpitäminen sen sijaan on haastavampaa. Töiden sujumisen vuoksi on tärkeä tietää mikä kalusto on vielä tallessa, mikä ehjää, kuka mitäkin kalustoa käyttää ja kuinka aktiivisella käytöllä kalusto on.

Ajantasaisen kalustotiedon puuttuminen aiheuttaa turhaa kaluston etsimistä, ylimääräisiä hankintoja tai konevuokraamokäyntejä sekä pahimmillaan töiden seisahtumista rikkoutuneen tai kadonneen kaluston vuoksi.

Kalusto-Excelille on vaihtoehto – Kiho

Perinteinen tapa on ylläpitää Excel-tiedostoa, johon kaluston tiedot on kirjattu ja jonka tietoja aika-ajoin päivitetään. Tietojen kerääminen eri sijainneissa olevasta kalustosta on kuitenkin työlästä ja tämän johdosta kalusto-Excel on vain harvoin ajan tasalla. Kalusto-Excelille on kuitenkin vaihtoehto, yrityksesi koko henkilökunnan käytössä oleva kalustonhallintapalvelu – Kiho. 

Viisi vinkkiä tehokkaaseen kalustonhallintaan

Älä seisota kalustoa tyhjänpanttina vaan ohjaa näiden vinkkien avulla koneesi tuottaviin töihin.

1. Dokumentoi ja vastuuta kalusto heti hankintahetkellä

Jokainen ajoneuvo, kone sekä jopa arvokkaat työkalut kannattaa dokumentoida ja vastuuttaa jonkun henkilön vastuulle. Paras hetki dokumentoida ja vastuuttaa kalusto, on heti sen hankintahetkellä. Kihon Kalustonhallintapalvelu mahdollistaa kaluston reaaliaikaisen dokumentoinnin tietokoneella, tableteilla tai älypuhelimilla.


Kihon Kalustonhallintapalvelu mahdollistaa kaluston helpon dokumentoinnin.

2. Varusta pienkalusto tunnistimilla

Kaluston varustaminen tunnistimilla helpottaa kaluston tietojen tarkastelua sekä huolto- ja tarkastusmerkintöjen tekemistä. Tunnistimet toimivat NFC-tekniikalla, ja niitä on saatavana erikokoisina sekä -muotoisina. Tunnistimet ovat täysin huoltovapaita, eivätkä ne sisällä minkäänlaista akkua tai paristoa.


NFC-tunnistimet voidaan kiinnittää esimerkiksi nippusiteillä

Matkapuhelin tunnistaa NFC-tunnisteen ja näyttää kenen vastuulla kalusto on, milloin kalusto on hankittu ja milloin se on huollettu tai tarkastettu. Tunnistimien myötä huolto- ja tarkastusmerkinnät on helppo kohdistaa oikealle kalustolle.

3. Suunnittele tarkastukset ja huollot

Kuinka usein kaluston kunto ja on syytä tarkastaa? Riittääkö tarkastus vuosittain vai onko syytä ottaa käyttöön tiheämpi tarkastussykli? 

Luomalla Kihon palveluun huolto-ohjelman, voit ulottaa saman huolto/tarkastusrytmin helposti laajallekin kalustolle. Ajoneuvoissa ja koneissa huolto-ohjelmien huolto/tarkastusväli voi olla sidottu myös käyttötunti- tai kilometrimäärään. Voit määrittää kunkin kaluston automaattiset huolto/tarkastusmuistutukset lähetettäväksi suoraan kalustosta vastuusta olevalle henkilölle. Ajoneuvojen katsastusmuistutukset toimivat samalla periaatteella.



Huolto/tarkastusmuistutukset ovat määritettävissä yhdelle tai useammalle henkilölle, muistutukset lähetetään valinnan mukaan sähköpostilla tai tekstiviestillä.

4. Tee kalusto näkyväksi työtekijöillesi 

Voit itse määrittää ketkä yrityksesi työntekijöistä näkevät minkäkin kaluston omassa Kiho mobiilisovelluksessaan. Koko henkilökunnan ei yleensä ole tarpeellista nähdä kaikkea kalustoa ja voitkin määrittää kaluston näkyvyyden käyttäjä- tai tiimikohtaisesti. Samaisesta mobiilisovelluksesta löytyy myös Kartta-palvelu, josta työntekijäsi näkevät yrityksesi ajoneuvojen, koneiden sekä muun paikantimilla varustetun kaluston sijainnit.


Peräkärryihin soveltuvat paikanninlaitteet toimivat akkunsa voimalla jopa 8 vuoden ajan ilman latausta.

Työntekijät näkevät helposti omalla vastuullaan olevan kalustonsa lisäämällä ne oman mobiilisovelluksensa Suosikit-listalle.

5. Seuraa kaluston käyttöastetta

Kaluston pääomakulut, huoltokulut sekä vakuutuskulut juoksevat jatkuvasti riippumatta siitä käytetäänkö kalustoa vai ei. Kun varustat ajoneuvot ja koneet Kihon paikannuslaitteilla, voit seurata niiden käyttöastetta reaaliajassa. Vähäisessä käytössä olevat koneet ja ajoneuvot kannattaa siirtää käyttöön toisaalle, vuokrata tai myydä. 


Käyttöasteraportti kertoo milloin kalustoa on käytetty ja milloin ei.

Ota yhteyttä ja aloita kalustosi käytön tehostaminen jo tänään!